Projecte d'ASCIT guardonat amb un premi Baldiri i Reixacl

El projecte “Grafits: la xarxa social de l’#ImperiRoma “ del grup segon d’Animació sociocultural i turística de la promoció 2018-20 ha estat guardonat amb un dels premis Baldiri Experiències de la 43a edició dels Premis Baldiri Reixac. L’acte de lliurament s’ha celebrat el diumenge 13 de juny de 2021 al Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí.

El grup de segon curs d’animació sociocultural i turística de l’INS Francesc Vidal i Barraquer de Tarragona, en el seu projecte de cicle, han creat, han organitzat i han posat en marxa una recreació històrica que ha format part del programa del Festival Tarraco Viva en la seva XXII edició de 2020 (celebrat entre l’11 i el 18 d’octubre de 2020).

El projecte ha sorgit de la proposta concertada entre les professores de l’equip docent del cicle (Pilar Figueras i Isabel Gutiérrez) i els responsables de l’organització del Festival Tarraco Viva (Magí Seritjol i Jordi Giramé). La seva finalitat principal ha estat interessar el jovent en la història i en especial en el recurs de divulgació cultural de les recreacions històriques.  També pretenia animar al jovent a l’assistència i participació en el festival.

El fil conductor de la recreació del projecte presentat són els grafits com a eina de comunicació entre els ciutadans, a partir dels quals es tracten els diferents temes de la vida quotidiana i a la vegada deixen entreveure les diferències socials que hi havia a l'època. Els grafits tracten diverses temàtiques: l’amor, el sexe, la política, la publicitat i també expressions vulgars que la ciutadania escrivia.

La recreació històrica s’ha elaborat seguint la metodologia d’aprenentatge servei, en col·laboració amb l’organització del festival de Tarraco Viva (de l’àrea de cultura i patrimoni de l’ajuntament de Tarragona). Ha comptat amb l’assessorament del Director del Departament d’Història de la URV Joaquín Ruiz de Arbulo,  del cal·ligrafista Ricardo Placed i el recolzament de l’Associació Projecte Phoenix, grup de recreació històrica romana de Tarragona. També s’ha consultat el fons bibliogràfic de l’Institut d’Arqueologia Clàssica de Catalunya (ICAC), amb seu a Tarragona.