Escornalbou

El dijous 28 de febrer s’ha presentat el Projecte de dinamització del Castell Monestir d’Escornalbou i la figura d’Eduard Toda, realitzat per l’alumnat del CFGS d’Animació Sociocultural i Turística de l’INS F. Vidal i Barraquer de Tarragona.

El projecte és una experiència basada en la metodologia d’Aprenentatge i Servei (APS) en col·laboració amb l’empresa IBER, Arqueologia, Patrimoni i Tursime, S.L., amb l’objectiu de donar a conèixer el Castell Monestir d’Escornalbou, el seu entorn natural i la figura d’Eduard Toda als escolars de diversos nivells educatius.

S’han elaborat cinc propostes que han estat dissenyades, programades, executades i avaluades per l’alumnat de segon curs del cicle d’ASCiT, amb l’assessorament de les professores Isabel Gutiérrez i Pilar Figueras i amb l’orientació, informació i revisió de Laura Bricio i Maria Pérez, responsables d’IBER.

Les activitats es concreten en:

  • La maleta viatgera: una maleta didàctica dirigida a Educació Infantil que treballa els sentits amb el fil argumental dels viatges d’Eduard Toda.
  • Eduard Toda, Influencer: una proposta interactiva lligada a les xarxes socials on l’alumnat de primària haurà d’ajudar a Eduart Toda a resoldre una sèrie de proves seguint les diferents estances del castell-monestir.
  • Dossier pedagògic: activitats lúdico-recreatives i d’aprenentatge que introduirà a l’alumnat de primària al coneixement de la vida d’Eduard Toda i de les dependències del castell-monestir.
  • Misteris a Escornalbou: un joc de cartes on a partir d’històries relacionades amb Eduard Toda, els seus viatges i el castell-monestir, es proposa a l’alumnat resoldre enigmes i misteris elaborant hipòtesis.
  • La carta perduda: amb el fil conductor d’una carta que escriu el rei Alfons II d’Aragó al Canonge Joan de Sant Boi, l’alumnat de secundària haurà de descobrir un tresor demostrant competències de lectura de mapes i orientació pel Camí dels Frares, que envolta el monestir.

L’alumnat ha disposat d’unes setanta hores del seu currículum dins el mòdul de projecte per a elaborar aquestes activitats que es dissenyen en equip.  Aquest projecte pretén posar en pràctica les competències que l’alumnat ha adquirit al llarg dels estudis del cicle formatiu d’Animació Sociocultural i Turística. L’equip docent d’Animació sociocultural i Turística ha intentat des de sempre treballar en projectes reals acollint-se a la metodologia basada en l’Aprenentatge-Servei. D’acord amb aquesta metodologia, la tasca de l’alumnat no queda, en una simulació, en un simple exercici pedagògic, sinó que dona respostes a una demanda amb unes necessitats reals.

Podeu veure també l'article que hi ha publicat al diari Reus Digital: http://reusdigital.cat/noticies/el-camp/alumnes-dfp-fan-un-projecte-dinamitzar-escornalbou-i-la-figura-de-toda

Escornalbou Escornalbou Escornalbou Escornalbou Escornalbou Escornalbou Escornalbou Escornalbou Escornalbou Escornalbou Escornalbou Escornalbou Escornalbou Escornalbou Escornalbou Escornalbou Escornalbou Escornalbou Escornalbou