MarenostrumCOLT3

El prop-passat divendres 4 de maig els alumnes de segon d’SMX, primer de DAM i primer i segon de DAW van haver de matinar encara més del normal ja que van realitzar una sortida al Supercomputador MareNostrum (BSC) ubicat al Campus Nord de la Universitat Politècnica de Catalunya, amb el professor Vicente Guillén i les professores Elena Castellano, Roser Agramunt i Montse Treviño.


Els alumnes de grau mig van començar la sortida anant al Museu de la Informàtica de la FIB, també situat al Campus Nord, a on van poder veure varies màquines predecessores dels ordinadors així com unes quantes computadores que avui en dia són prehistòria informàtica però en el seu moment van ser màquines punteres.


Els alumnes van poder veure com ha anat evolucionant la informàtica i com s’ha passat de necessitar una sala sencera per allotjar un ordinador a poder-ne dur un a la butxaca. També van trobar-se amb una mica d’història dels videojocs, dels suports d’emmatzematge així com de les impressores.


Mentre ells visitaven això, els de grau superior van començar veient el Supercomputador Marenostrum 4, que curiosament està situat a dintre d’una ermita ja que era l’únic lloc disponible amb l’alçada suficient per poder albergar-lo.


L’Oriol, treballador del BSC, amablement ens va explicar la composició actual del super computador, que actualment està en la seva versió 4, actualització que es va dur a terme al segon trimestre de l’any passat. Actualment té un rendiment de 11.15 petaflots (en comparació als 1.1 que tenia la versió 3). També ens va explicar com han començat a apostar més fort per la tecnologia dels mòbils, no només pel seu petit volum si no pel seu poc consum, el que pot fer estalviar molt.


Un cop feta l’explicació i havent vist el super computador, ens van mostrar un documental a on vam poder veure algunes de les aplicacions d’aquesta super màquina, com el projecte Gaia, que fa pocs dies va presentar alguns dels resultats obtinguts.


Al acabar la visita vam veure una mica de la història dels super computadors, ja que tenen una petita exposició amb antigues màquines, els que ens va permetre veure com ha evolucionat la informàtica.


Un cop acabada la primera visita, els alumnes de grau mig van anar a veure el BSC i els de grau superior es van dirigir a visitar el Data Center de COLT Telecom a Barcelona.


A COLT ens va rebre l’Alfonso, qui ens va fer 5 cèntims de qui són COLT i tot seguit una exposició de què és un Data Center, de què està format, quant val i com funciona. Seguidament ens va ensenyar una part del Data Center del c. Acer, a on vam poder veure in situ varis dels conceptes que ens havia explicat.


Així al acabar la visita, els alumnes de grau mig havien vist la història de la informàtica i com és un super computador i els alumnes de grau superior van poder veure el super computador i un data center comercial.


 

MarenostrumCOLT3

MarenostrumCOLT3

MarenostrumCOLT3

MarenostrumCOLT3

MarenostrumCOLT3

MarenostrumCOLT3