Pantalles i afectivitat

Pantalles i afectivitat és una xerrada dirigida als joves que, en l'actualitat, passen una gran part del seu temps connectats a internet. Un dels aspectes més destacats d'aquest nou escenari és que molts basen les seves relacions interpersonals a través de les xarxes socials, on les interaccions es produeixen sovint a través de missatges escrits, imatges i vídeos. Aquestes plataformes, tot i oferir un canal de comunicació instantani i accessible, també poden generar malentesos i dificultats a l’hora d'expressar-se o interpretar les intencions de les altres persones.

A la xerrada, els joves han pogut escoltar consells pràctics basats en situacions reals, per tal d'aprendre com relacionar-se de manera sana i positiva amb els amics i les parelles. Se'ls ha parlat de la importància d'evitar malentesos, conflictes o fins i tot abusos que poden sorgir a causa de malinterpretacions d'un missatge escrit. L'objectiu és que els joves entenguin que el llenguatge escrit, en molts casos, pot ser ambigu i fàcilment distorsionat, cosa que pot portar a confusions i emocions negatives.

Un dels consells més ferms que se'ls ha donat és la importància de mantenir un contacte directe, preferiblement cara a cara o per telèfon, quan es tracten temes importants o delicats, com poden ser les ruptures emocionals o les discussions. Aquesta interacció personal ajuda a transmetre millor les emocions i a evitar malentesos que poden sorgir quan les comunicacions es redueixen a simples textos a la pantalla.

D'aquesta manera, la xerrada ha buscat sensibilitzar els joves sobre els perills de les comunicacions virtuals i, al mateix temps, ha subratllat la necessitat d’establir relacions més autèntiques i equilibrades, on el respecte mutu i la comunicació clara siguin els pilars fonamentals.

 Pantalles i afectivitat