Instal·lacions i serveis


 

  • Aules docents (amb equip informàtic i de projecció), especials i de serveis
  • 1 laboratori de química
  • Aula de pràctiques per els Cicles Formatius de  Serveis a la Comunitat
  • 1 aula, per a simulació Atenció Persones amb Situació Depencencia
  • Aula de Simulació empresarial
  • Aula de Pràctiques Comercials
  • Aula de psicomotiricitat
  • Aula multimèdia
  • Aules d'informàtica
  • Aules Taller d'informàtica
  • Biblioteca
  • Sala d'estudi, amb ordinadors
  • Aula Punt Informació Juvenil i recerca de feina
  • Aula de Tecnologia
  • Campus virtual, un entorn virtual per a la docència, la informació, la comunicació i la gestió de tota la comunitat educativa, basat en l'aprenentatge col·laboratiu
  • Wifi a tot el centre
  • Cafeteria
  • Camp de Basquet

Per què estudiar al Vidal?

 

L'institut Francesc Vidal i Barraquer, després de 35 anys d'història, s'ha adaptat a tots els temps i tots models de societat i ha esdevingut un institut d'avantguarda i innovació amb un sol objectiu: formar persones per construir futur.

Perquè cada any les nostres aules s'omplen d'estudiants que ens aporten una riquesa única que neix de la diversitat.

Perquè l'oferta acadèmica i cultural del nostre centre fa que la vida estudiantil sigui agradable i profitosa, on es viu i es gaudeix tant de la formació professional com del batxillerat.

Perquè pots triar entre una amplíssima oferta de titulacions de formació professional i de modalitats de batxillerat, el Vidal i Barraquer és formació, és futur.

Perquè el nostre institut participa en programes de cooperació i col· laboració amb l'entorn social, cultural i empresarial de la ciutat de Tarragona i la seva província.

 

Missió, visió, valors

Missió i Visió

La missió de l' institut constitueix l'expressió del propòsit genèric o raó de ser fonamental de la institució. En ella, ha d'identificar-se la necessitat bàsica de la societat a la qual l' institut destina els seus serveis. Es conforma com un propòsit genèric d'acord amb els valors o expectatives dels "grups d'interès". Hi ha dos aspectes dels components de la missió, que tenen una importància especial. El primer dels aspectes que cal considerar és el que s'ocupa del nucli de competències de l' institut i fa referència a les seves capacitats singulars, és a dir, als recursos, processos o habilitats que la institució posseeix i que el fan diferent a altres instituts permetent-li diferenciar-se i competir amb ells. En segon lloc, la declaració de valors, es tracta d'un conjunt de pautes de comportament i creences en l'àmbit organitzatiu l que determina les relacions entre les persones de l'institut. Ha de reflectir la identitat de l'institut i constitueix l'expressió de la cultura organitzativa que posseeix i es configura com un pas fonamental per a poder desenvolupar la visió,és primordial que sigui consensuada. La proposta de missió de l'INS Francesc Vidal i Barraquer, formulada per la seva Comissió Estratègica, s'expressa en els següents termes: L'Institut F. Vidal i Barraquer, la titularitat del qual correspon al Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, és un centre docent arrelat al seu entorn i context cultural, amb un projecte educatiu propi, centrat en l'alumnat, obert a la col·lectivitat i amb autonomia de gestió i funcionament. Dedicat a:

  • En relació amb l'alumnat:

Formar, orientar i acreditar els alumnes per a l'adquisició de les capacitats establertes en el disseny curricular dels cicles i les etapes educatives, i contribuir a la seva integració social. Com a conseqüència d'això l'alumnat ha d'assolir els coneixements, les habilitats, les actituds, els valors i les capacitats establertes per a cada cicle o etapa educativa que li facilitin el seu desenvolupament integral i la preparació per incorporar-se a la vida activa o accedir a estudis posteriors. BATXILLERAT: ampliar la seva formació humana. Preparar-los per a estudis posteriors (CF i Universitat) CICLES FORMATIUS: Desenvolupar les seves competències professionals en el seu cicle escollit per incorporar-se a la vida laboral i/o accedir a estudis posteriors (Universitat o altres cicles).

  • En relació amb la família:

Contribuir a la formació dels seus fills o filles, orientar i assessorar la família sobre l'educació que està rebent i aconseguir la seva participació i implicació en el procés educatiu, amb la finalitat de col·laborar en el procés formatiu de l'alumne.

  • En relació amb la societat, les empreses i les institucions

Formar persones responsables i competents, d'acord amb les necessitats i els requeriments de la societat, per tal de contribuir al progrés i al desenvolupament social dintre d'uns valors del PEC (llibertat, tolerància i solidaritat...)

  • Enrelació amb l'equip humà de l'Institut

Crear un entorn de treball participatiu i motivador, que faciliti la seva implicació en el projecte i el funcionament del centre, de manera que s'afavoreixi el desenvolupament i la millora de la seva professionalitat i la millora continuada del centre.

  • En relació amb el Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya

Completar, aplicar i desenvolupar el disseny curricular establert per les autoritats educatives i informar/transmetre al Departament d'Educació les necessitats detectades dels diferents grups d'interès, amb la finalitat de fomentar la millora de la política educativa. Una vegada que s'ha plantejat la missió, o que s'ha adaptat la que ve imposada a la institució per les normes que li són d'obligat compliment, és necessari formular la visió, projecte de futur o intenció estratègica de l' institut. Consisteix a definir, de la forma més clara possible, el projecte o model d'institut al que tendeix la institució, fent especial èmfasi en els trets distintius que pretén desenvolupar respecte a institucions similars. Explica l'estat futur desitjat, l'aspiració de l' institut. Permet identificar les diferències entre la situació actual i la desitjada. Serveix per a dissenyar, posar en pràctica i avaluar les activitats estratègiques i ha de ser una referència per a totes les actuacions dels individus.

La visió de l'INS Francesc Vidal i Barraquer, formulada per la seva Comissió Estratègica, s'expressa en els següents termes:

BATXILLERAT: ser un centre integrador de l'alumnat pel que fa tant a la continuació dels estudis en els Cicles Formatius de Grau Superior com en els estudis Universitaris.

CICLESFORMATIUS: Ser un centre de referència per la integració de la formació professional específica, contínua, ocupacional i ser model d'adaptació als canvis socials i tecnològics de l'entorn mitjançant el lligam directe amb el teixit empresarial.

Valors

La missió de l'INS Francesc Vidal i Barraquer se sustenta en els següents valors:

ENS IDENTIFIQUEM AMB UNA GESTIÓ DEMOCRÀTICA BASADA EN:

La participació de tots els estaments de la Comunitat Educativa, tenint en compte el servei a tots els seus components i en un marc de respecte a la llibertat individual i col·lectiva.

Això comporta que:

Assumim els valors de respecte i diàleg en les relacions entre tots els membres de la nostra comunitat educativa.

El Consell Escolar elegit democràticament, vetllarà per aquest respecte de llibertats, fomentant activitats de participació i educació social i aplicant les normes vigents, que són la base de les llibertats.

El Claustre, amb la seva organització pròpia, definida en el Reglament de Règim Intern, assumeix la responsabilitat pedagògica en el funcionament del centre.

Els Departaments, com a unitats bàsiques del Claustre, assumeixen el compromís d'elaborar, experimentar i avaluar el Projecte Curricular de Centre.

El PAS participarà també de forma efectiva en la gestió i organització del centre.

Donem suport a  la participació de l'AMPA en iniciatives i projectes de caràcter educatiu que desenvolupin objectius concrets d'aquest Projecte Educatiu.

L'Equip Directiu integrarà i facilitarà el desenvolupament de qualsevol iniciativa procedent d'algun estament de la comunitat educativa i que estigui en consonància amb els objectius d'aquest Projecte Educatiu.

 

TREBALLEM AMB UNA PEDAGOGIA ACTIVA I INNOVADORA QUE FOMENTI LA CORRESPONSABILITAT DELS ALUMNES EN ELS OBJECTIUS I EL TREBALL DE TOT EL PROFESSORAT I HO FEM MITJANÇANT EL TREBALL EN EQUIP: SERAN FONAMENTALS ELS EQUIPS DOCENTS.

Això comporta que:

Assumim el treball en equip i la coordinació entre el professorat d'un mateix àmbit (àrea, nivell, cicle...)  d'acord amb l'organigrama de funcionament de l' institut, reflectit en el reglament de Regim Intern. Donarem suport a la feina dels diferents coordinadors o responsables.

Afavorim l'intercanvi d'experiències docents i formatives entre els membres dels diferents departaments i, en general, entre tots els membres del Claustre.

Tot i això, respectem la diversificació de metodologies, per assolir els objectius planificats, tant en l'àmbit general de l' institut, com en l'àmbit d'una matèria concreta.

Fomentem la consciència del protagonisme i responsabilitat de l'alumne en el seu procés d'aprenentatge.

Fomentem la consciència de la responsabilitat dels pares en el procés educatiu dels seus/ves fills/filles.

Afavorim l'organització i participació en activitats de formació relacionades amb els objectius del nostre Projecte Educatiu.

Avaluem amb periodicitat mínima anual la consecució dels objectius proposats en el Pla Anual del centre i encomanats als diferents estaments de la comunitat educativa.

DEFENSEM LA FORMACIÓ INTEGRAL DE L'ALUMNE/A COM A FITA DE LA SEVA MADURACIÓ ACADÈMICA, SOCIAL I PERSONAL.

Això comporta que:

Treballem les activitats com a signe de maduració i creixement; esperit crític, tolerància, responsabilitat, respecte a persones i instal·lacions.

Afavorim la integració de cultures, religions, sexes i races, amb una educació social completa.

Fem un seguiment psicopedagògic de l'alumne i li oferim una orientació personal  a nivell acadèmic i de relació social.

Proporcionem tècniques per millorar el procés d'aprenentatge.

Procurem dotar els/les nostres alumnes dels coneixements necessaris per continuar estudisprofessional i superiors.

Anualment programem activitats complementàries que contribueixen a aquesta formació integral. A la vegada, fomentem que els/les alumnes n'organitzin també. Per tant, incorporem en el projecte curricular l'educació per a la pau, l'educació per a la cooperació voluntària, l'educació per al consum, l'educació per al lleure, l'educació per a la salut i d'altres temes que vagin sorgint a l'entorn de la formació integral.

Considerem necessària la participació dels pares en el procés educatiu, per tant, la promovem i l'afavorim.

PROMOVEM LES RELACIONS AMB EL MÓN PRODUCTIU: CONEIXEMENT DEL MÓNLABORAL I LES EMPRESES.

Fomentem els convenis de col·laboració amb empreses del sector serveis de la ciutat i el seu entorn.

Promovem la incorporació al món del treball dels alumnes que acaben els nostres estudis, com a centre col·laborador del Servei Català de Col·locació.

Incloem en el nostre projecte curricular matèries optatives i activitats que facilitin elconeixement del món del treball.

Apropem, en la mesura que és possible, els ensenyaments acadèmics a la realitatempresarial; de vegades amb simulació d'empresa.

Afavorim els intercanvis formatius entre els treballadors de les empreses amb què col·laborem i el professorat i l'alumnat del centre.

Estem oberts a l'entrada de l'empresa a l'escola per aportar idees amb l'objectiu de millorar, fins on sigui possible, el nostre Projecte Curricular i oferir crèdits nous d'acord amb les necessitats de les empreses.

Assessorem i orientem el nostre alumnat en les seves pròpies iniciatives de caireempresarial.

POTENCIEM LES RELACIONS AMB ALTRES COMUNITATS I PAÏSOS A FI DE MILLORAR I INTEGRAR LA NOSTRA ACCIÓ FORMATIVA I CULTURAL.

Fomentem que l'alumnat es formi criteris de la situació de la nostra cultura en el món a través del coneixement i contacte amb d'altres cultures.

Facilitem, i ampliem al màxim de les nostres possibilitats, l'opcionalitat en l'estudi de lesllengües estrangeres i el coneixement de la seva cultura.

Promovem els intercanvis d'alumnat i professorat amb d'altres països, principalment dels del nostre àmbit cultural (UE).

Facilitem la presència virtual en debats, fòrums i intercanvis comercials i altres activitats mitjançant les modernes tècniques de comunicació (Internet)

 

ESTEM OBERTS A INNOVACIONS TÈCNIQUES, CIENTÍFIQUES, EDUCATIVES... QUE PORTIN AL PROGRÉS HUMÀ. PROMOVEM LA FORMACIÓ PERMANENT DELPROFESSORAT, LA QUAL COSA PERMETRÀ INCORPORAR AQUESTES INNOVACIONS A L'ACCIÓ DOCENT.

Incorporem les innovacions tècniques com una eina pedagògica en cadascuna de les àrees curriculars.

Afavorim activitats de formació del professorat d'acord amb les necessitats educatives del nostre centre i col.laborem de forma activa en l'organització d'accions formatives en el nostre entorn. Hi aportem instal·lacions i professors/es formadors/es.

Promovem accions interdisciplinàries i transversals que posin de relleu les implicacions entre la ciència i la tècnica.

Potenciem activitats entre els membres de la comunitat educativa que desvetllin la sensibilitatartística i cultural alhora que fomentem la convivència.

Estem oberts a l'ajut amb l'AMPA a fi de vetllar per la formació permanent dels pares iorientar-los en la tasca de l'educació del seus fills.

ENS DEFINIM COM A ESCOLA CATALANA EN L'ÀMBIT LINGÜÍSTIC, HISTÒRIC, DE TRADICIONS, MANIFESTACIONS I RELACIONS HUMANES. TOT AIXÒ DINS UN CONTEXT PLURAL, OBERT I DE RESPECTE A LES ALTRES CULTURES.

Fem de la llengua catalana la llengua vehicular en l'activitat acadèmica i administrativa del centre.

Promocionem el nostre projecte Lingüístic, que facilita la integració de les persones no catalano parlants i que incorpora el coneixement generalitzat de més d'una llengua.

Incorporem al nostre Projecte Curricular el coneixement de la realitat social, lingüística i històrica del nostre país d'acord amb l'àmbit de treball de cada àrea i relacionant-lo amb les cultures més properes.

Ensenyem a valorar les aportacions de les comarques tarragonines a la cultura catalana; donem a conèixer les nostres peculiaritats i les incorporacions a les àrees d'ensenyaments.

Promovem el coneixement de les cultures amb les quals mantenim un lligam més estret amb un sentit de respecte, obertura i pluralisme.

Promocionem activitats i iniciatives que tendeixen a ajudar els alumnes a respectar els trets culturals catalans, a tenir una visió actual i crítica del nostre país, per tal de fomentar llur integració i participació social i cultural.

 

ENS SENTIM VINCULATS A LES MANFIESTACIONS SOCIALS, CULTURALS I HISTÒRIQUES DE LA NOSTRA CIUTAT I COMARCA.

Promovem l'estudi de la història de la nostra ciutat, de llurs monuments i restes arqueològiques, com a símbol d'integració plena a la societat tarragonina.

Promovem la participació en activitats esportives i culturals organitzades pel municipi o pel consell Comarcal.

Afavorim i organitzem activitats que condueixen el nostre alumnat a la seva integració en associacions esportives o culturals de la ciutat. Obrim l' institut a aquests associacions i els facilitem que donin a conèixer els seus objectius i organització entre el nostre alumnat.

Promocionem les sortides curriculars de l'alumnat a fi de conèixer in situ els monuments històrics representatius de la història de la ciutat.

ENS IDENTIFIQUEM AMB ELS DRETS HUMANS I PROMOVEM INICIATIVES EN FAVOR DE LA PAU, LA SOLIDARITAT, LA INTERCULTURALITAT, EL RESPECTE, LA TOLERÀNCIA, LA IGUALTAT ENTRE ELS SEXES...

Introduïm en el nostre Projecte Curricular, a fi que tots el nostre alumnat la coneguin, laDeclaració Universal dels Drets Humans aprovada per l'Assemblea General de les Nacions Unides el 10 de desembre de 1948.

Promovem l'educació en els valors humans que s'hi esmenten.

Facilitem la convivència intercultural de forma pacífica i integradora.

Informem sobre les diferents maneres d'inscriure's en associacions de voluntariat de caire social.

Donem a conèixer els objectius i activitats de les Organitzacions No Governamentals (ONG) i organitzem campanyes de col·laboració amb aquelles que ens són més properes.

Eduquem per al lleure per tal que l'alumne/a administri el seu temps d'oci amb responsabilitat perquè el porti a una realització personal i a uns hobbys que el facin feliç, educat i culte.

EDUQUEM EN EL RESPECTE I MILLORA DEL MEDI AMBIENT

Establim plans de conscienciació de tota la comunitat educativa en el respecte del medi, enl'estalvi energètic i en el reciclatge de deixalles.

Fomentem les actituds diàries que incorporen hàbits de respecte i millora del medi o, si més no, hàbits que evitin el seu deteriorament.

Treballem en àmbits internacionals amb institucions que promouen aquest respecte i millora.

Confeccionem materials curriculars i introduïm en el nostre Projecte Curricular els temes d'educació pel respecte del medi ambient en diferents moments segons l'edat i els ensenyaments en què es troben els/les alumnes.

Història del nostre Institut

 

L'actual Institut d'Educació Secundària Francesc Vidal i Barraquer de Tarragona té els seus orígens en el Reial Decret 2060/1978 de 26 de juliol, signat a Palma de Mallorca. El centre inicià les seves activitats docents l'1 de setembre d'aquell mateix any 78.

Ara bé, el naixement d'un centre educatiu sempre té les seves pròpies motivacions. Les arrels del nostre Institut van lluny en el temps, ja que cal retrocedir a l'any 1928 quan per primera vegada s'imparteixen estudis de Formació Professional a la ciutat de Tarragona.

 

Primera pedra

L'Escola del Treball és, doncs, l'origen del que hem de partir i continuar en el decurs del temps amb l'Escola de Mestria Industrial, el Politècnic Comte de Rius i arribar ja a l'any 1978, quan es crea el nostre centre, producte de la partició de les branques industrials i les de serveis del Comte de Rius.
Així, cal esmentar que el nostre Institut va néixer d'una necessitat en la recerca de nous espais i reestructuració d'un altre centre, en el que l'increment d'alumnes havia produït una saturació en l'espai físic i d'organització.

 

 

 

 

El nou centre, ''Centro Nacional de Formación Profesional de Primero y Segundo Grado'' de Tarragona, s'inaugura amb una plantilla de 28 docents, un conserge i 582 alumnes de la Branca Administrativa i Comercial. Una inauguració marcada per la manca de locals propis (8 aules, una petita sala de professors, dos despatxos, un espai per a oficines i una reduïda consergeria, tot al voltant d'un passadís de la planta baixa de l'IB Martí i Franquès, amb entrada pròpia pel carrer de Vidal i Barraquer), per la manca de recursos econòmics, de personal administratiu i per l'inici de les classes amb un mes de retard.

Sols l'empenta de l'equip de professors, la paciència dels alumnes i llurs famílies i el suport del Comte de Rius i del coordinador provincial d'FP feren possible aquells inicis. Aquell primer curs es dedicaria principalment a dotar el centre d'una organització escolar pròpia i d'uns serveis educatius que afavorissin una tasca docent acurada i un rendiment acadèmic d'acord amb els objectius plantejats.

La matrícula s'incrementà geomètricament durant els cursos següents, fent necessària l'adaptació d'altres instal·lacions per donar cabuda als alumnes (aules a l'antiga Universitat Laboral, al Cèsar August, al Comte de Rius, al Sant Jordi, a l'Hospital de Sant Pau i Santa Tecla...) fins a aconseguir ja definitivament la seu actual, uns edificis en un deficient estat de conservació en aquell moment.
Durant la primera etapa del centre, en instal·lacions provisionals, aconseguiríem una reestructuració exhaustiva de la Branca Administrativa i Comercial, model posterior per a la majoria dels centres al nostre país. També‚ la creació de la Branca Sanitària, primer centre públic del país a impartir-la, la transformació en Institut de Formació Professional i la dotació d'un nom propi: Francesc Vidal i Barraquer.

Un cop accedírem a les "noves" instal·lacions, que cedí l'IPFP Comte de Rius, en traslladar-se a les seves, noves de trinca, de la zona educacional, els esforços es dedicaren a adequar les instal·lacions a les nostres necessitats, a consolidar els ensenyaments que impartíem i a ampliar-los. A les especialitats d'Administració, Informàtica empresarial, Relacions Públiques, Comptabilitat i Comerç (de la branca Administrativa i Comercial), Anàlisis Clíniques, Assistència Psiquiàtrica i Auxiliar de Clínica (Branca Sanitària), s'afegí la de Jardí d'Infància de la Branca de la Llar.

El nostre Institut, ja Politècnic, va crear una llar d'infants al mateix centre i s'establiren convenis de col·laboració amb l'Hospital de Sant Pau i Santa Tecla per fer pràctiques sanitàries a primer i segon graus. Malauradament aquestes iniciatives acabarien com "la comèdia de Falset", ja que el Departament d'Ensenyament clausurà la llar d'infants i desautoritzà les pràctiques dels menors de 16 anys uns anys després (problemes legals, digueren). 

La dotació d'unes aules de pràctiques administratives i comercials específiques significà també una experiència molt positiva, ja que es muntà una sala amb diversos àmbits de treball tipus oficina, agència de viatges... i una nau amb els típics àmbits d'un supermercat. També cal significar els esforços per dotar al Centre d'aules d'informàtica amb els avenços més recents, que han suposat una col·laboració directa i constant amb el Programa d'Informàtica Educativa del Departament d'Ensenyament.

Cal destacar, en tot cas, que el centre sempre ha impartit el seus estudis en règim diürn i nocturn. Aquest segon, dirigit als estudiants que mantenen una jornada laboral que els impedeix anar a classe en l'horari diürn. És important aquest fet, que no es du a terme en tots els Instituts de Formació Professional i que atén una demanda important. És per això que des de la nostra Escola sempre hem defensat la permanència d'aquest règim d'estudis, fet que, per cert, va haver de defensar aferrissadament l'any 1984 davant les autoritats acadèmiques del país.

Un dels moments dolorosos va ser l'escissió del Centre. Altre cop la història es repeteix i la manca d'instal·lacions i la demanda de places escolars produeix la necessitat de recerca d'altres i, en conseqüència, la creació d'un nou Institut de Formació Professional. El criteri, com la primera vegada, va ser, escindir una branca del centre. Va ser la Sanitària, pel seu nombre creixent d'alumnat, que va anar al campus del Complex Educatiu de Tarragona el setembre de 1988.

Com a contrapunt, uns moments d'alegria i reconeixement van ser els produïts per la visita del president de la Generalitat, Jordi Pujol i Soley, amb motiu de la constitució com a Politècnic del centre i dotar-lo de nom propi, i de la inauguració d'una aula experimental de pràctiques administratives. També ens han visitat el conseller d'Ensenyament, amb motiu de la inauguració de l'aula comercial i la Directora General d'Innovació Educativa en l'acte de cloenda del Seminari Internacional "Environmental Management training programa", organitzat per l'Aula Experimental de Meteorologia i d'Educació Ambiental (AEM).

La dinàmica emprenedora del professorat ha facilitat l'experimentació en diferents àmbits:

  • Un dels programes que du a terme l'Institut és l'AEM (Aula Experimental de Meteorologia) -que forma part de la comissió de govern de la xarxa internacional vEEEp (The vocational European Environmental Education Network)- obert als instituts, col·legis i escoles de la demarcació, que pretén apropar el món de la meteorologia i del Medi Ambient als alumnes i professors de Secundària.
  • Gràcies a un conveni subscrit amb TINET, vàrem ser el primer institut de Catalunya que va tenir el seu propi servidor Web a Internet, pels voltants de l'any 1996 i aprofitant que disposàvem del nostre propi servidor varem crear AUBERNET (Aula Oberta Internet) va ser un programa que facilitava a les Entitats tarragonines oferir una informació al dia de les seves activitats, en un moment en que internet s'estava començant a enlairar. Altrament es van celebrar al nostre institut diferents conferències i xerrades emmarcades dins dels Netd@ys Europe.
  • INSTECO és un programa de gestió ambiental que proposa reduir el consum de paper, energia elèctrica i aigua, mentalitzant els usuaris de la necessitat de preservar i protegir els recursos naturals, controlant la gestió ambiental al Centre.

El Centre compta amb biblioteca, Servei d'Audiovisuals, Gabinet Psicopedagògic, Programa Escola-Empresa, Coordinació d'Activitats i Serveis Escolars, Programes específics per intercanvis amb l'estranger, programa de Normalització Llingüística, Associació de Pares i Associació d'Exalumnes...

Naturalment el motor dinamitzador de l'Institut ha anat a càrrec dels diferents equips directius que ha tingut el Centre, al front dels quals la personalitat del director ha incidit d'una manera directa en la vida del Centre. És de justícia fer constar en aquesta petita ressenya històrica el nom d'aquests: Joan-Maria Maixé Ceballos, Josep Cots i Pau, (en una primera etapa de cinc cursos i una segona de vuit), Joan Armengol Farreny, Xavier Salvador Sedó, Mari Cruz Fernández Iglesias i M. Teresa Martínez i Fontanilles. Actualment, exerceix aquest càrrec Narcís Castanedo Pérez.

 

Un centre modern i dinàmic

Els canvis d'ensenyaments i l'estat de conservació de l'edifici van portar a la inauguració d'una ala nova d'aules en substitució d'antigues naus de tallers. Fou inaugurada pel conseller en cap l'any 2005. Aquest fet formava part d'un projecte de quatre etapes per a la remodelació completa de les instal·lacions. Actualment ja ha finalitzat la remodelació total de l'institut coincidint amb l'inici del curs 2010-2011.

S'ha construït un edifici nou de quatre plantes, dedicades a aules i que la part baixa alberga un magnífic i lluminós bar/menjador. Aquest edifici s'ha fet  paral·lel per la part interior a l'edifici que dóna a la rambla President Companys, aprofitant antigues naus/tallers d'FP.

Altrament, s'ha condicionat interiorment  l'edifici històric que estava molt deteriorat, (l'edifici  de dues plantes del carrer de Soler Morey, que va ser la original Escola del Treball de Tarragona) aquest edifici s'ha destinat a Secretaria, oficines,  sala de professors i els diferents departaments; a la seva planta baixa cal destacar una esplèndida Sala d'Actes, moderna i funcional.

Finalment s'ha dut a terme la remodelació i condicionament de l'edifici de quatre plantes que dóna a la Rambla President Companys, també destinat a aules.

Totes aquestes millores, ens ha convertit en l'institut més nou  i modern de la ciutat de Tarragona.

L'esperit de millora i renovació que sempre ha caracteritzat l'institut, l'ha portat a aconseguir, l'any 2004, la certificació ISO 9001-2000. Va ser el primer institut de les comarques tarragonines en assolir-la. En aquella ocasió vam rebre la visita de la consellera d'Educació que així va voler donar suport a l'esforç fet per a la millora de la qualitat de l'ensenyament.

Amb els canvis legals l'Institut va passar a ser d'Educació Secundària i Superior d'Ensenyaments Professionals. Impartint els estudis dels tres nivells educatius: Educació Secundària Obligatòria (ESO), Batxillerat i Cicles Formatius de Grau Mitjà i Superior. En l'actualitat  un nou procés de reestructuració ha fet que deixem d'impartir els estudis d'ESO, per centrar tots els nostres esforços en la Formació Professional i els estudis de Batxillerat.

 

 

 

 

 

Situació a la ciutat

 

UBICACIÓ PRIVILEGIADA

L'Institut Vidal i Barraquer està situat al començament de la Rambla del President Companys, al centre de Tarragona a tocar  del principal nus viari de la ciutat que és la Plaça Imperial Tarraco, i molt a prop de l'estació d'autobusos.

 SITUACIÓ A LA CIUTAT

Benvinguda



 

L'Institut VIDAL I BARRAQUER és  un centre de Tarragona ciutat en el qual s’imparteixen  els  estudis de secundària:  Batxillerat i Cicles Formatius, aquests darrers estan representats per quatre famílies professionals: Administració d’Empreses, Comerç i Màrqueting, Informàtica i Serveis a la Comunitat.

Té una plantilla aproximada de 100 professors que imparteixen les seves classes a uns 1300 alumnes.

L’Institut Vidal i Barraquer no persegueix ser el millor institut de Tarragona, però, sí ésser el millor institut per a Tarragona, per aconseguir-ho, comptem amb un equip de professors i professores molt qualificats, són professionals involucrats en un projecte de qualitat i millora contínua que s’inicià fa dotze anys i que ens portà a ésser el cinquè Institut de Catalunya que rebé la qualificació ISO, i actualment ha assolit el màxim nivell de qualitat, el nivell E2CAT.

El professorat participa activament en projectes d’innovació amb l’objectiu de preparar els alumnes de forma excel·lent, de manera que els permeti continuar amb èxit el batxillerat, cicles formatius o estudis universitaris.

Els resultats ens avalen, pràcticament la totalitat de l’alumnat que finalitza els estudis de formació professional en les diferents famílies professionals aconsegueix feina en l’àmbit professional que acredita. Cal tenir en compte que disposem d’una borsa de treball prou important, cosa que manté la vinculació no només amb els/les alumnes que ara estan estudiant sinó també amb exalumnes. Crec que tenint en compte la conjuntura econòmica actual és el moment de la Formació Professional. 

Treballem intensament la integració i la cohesió social, així com el fet que tot l’alumnat adquireixi les competències bàsiques que ens marca la LOE i que englobarem en quatre grans grups: Comunicatives, metodològiques, personals, i socials. 

També es treballa amb les competències generals del batxillerat i les capacitats clau dels Cicles Formatius: saber, saber fer, habilitats, iniciativa, responsabilitat i actitud crítica pel que fa al treball personal. 

L’Institut Vidal i Barraquer és un dels  Centres més moderns i més ben equipats de tota la província, totalment reformat compta amb equipaments com laboratoris d'nformàtica, aula de simulació d'empreses,  aula multimedia i diverses aules taller aptes per la correcta formació dels nostres alumnes

Som conscients de la importància  que un Institut d’aquestes característiques té per  a la ciutat i és per això que ens hi volem obrir participant en diversos projectes i construint aliances amb l'Ajuntament de Tarragona, el Port i el  Comerç Minorista

En definitiva, els nous reptes de futur del nostre institut passen perquè siguem capaços de transformar el saber en coneixement, i això permeti al nostre alumnat adquirir les habilitats necessàries per tal d’ésser competitius.